F 5 LB M/S "Heimdal"

       Navnet ”Heimdal”, og historiene som denne båten har vært med på er noe av det jeg husker best fra historiene Far (Hans) fortalte da jeg var liten. Jeg syntes alltid det var artig å høre på hva båten og de som førte den opplevde på sine turer rundt om i Laksefjorden. Jeg skal her gjengi det som står skrevet om ”Heimdal” i boken ”Fiskeflåten i Lebesby kommune gjennom 100 år”. Boka er skrevet av Leif Yngve og Leif Petter Wallenius. ISBN 82-996208-0-5

        ”Båten ble bygd i 1935 av gran i Rana. Den var 34 fot lang og motoren var en 14 hk Heimdal. ”Heimdal ble bygd for Hermann Thorvald Simonsen på Brattholmen i Laksefjordbotn. Han hadde overtatt handelsstedet etter den tidligere eieren Hans A. Isachsen omkring 1904. H. T. Simonsen hadde mange sønner som ble å bruke båten til transport og oppdrag av forskjellig slag i Laksefjordområdet. Det ble mange oppdrag for vegvesenet, som på denne tiden arbeidet med gjennomføringen av Rv 50 gjennom indre Laksefjord. ”Heimdal” gikk også i skysstrafikk med bla. biskop og embetsfolk. For å få bedre plass til folk under dekk, var lasterommet innredet som oppholdsrom. I sesongene drev sønnene til Simonsen fiske ute ved kysten.

Høsten 1944 da brenning og evakuering av Finnmark ble iverksatt av tyskerne, prøvde også familien Simonsen å gjemme seg bort, i troen på en snarlig tilbaketrekning av tyske styrker fra indre Laksefjord. Det var allment kjent at befrierne fra øst nærmet seg. Familien dro fra Holmen og til fjells på vestsiden av Laksefjord. ”Heimdal” ble liggende igjen på Brattholmen en tid, til den ble slept til Honningsvåg av m/s ”Laksen” som også var rekvirert av tyskerne. ”Heimdal” ble senere ført til Tromsø. Sandvik fra Sværholt som var evakuert til Tromsø-området, og som kjente til ”Heimdal”, greide å få båten frigitt for å drive fiske. Hvor mye fisking det ble med båten i den tiden vites ikke, men han tok seg av båten til krigens slutt, og gjenreisingen av Finnmark startet.

”Heimdal” ble da hentet av brødrene Rolf og Gustav Simonsen, som sammen med Sandvik går tilbake til Finnmark og hjemstedet Brattholmen. Handelsstedet Brattholmen ble gjenreist, og ”Heimdal” var uunnværlig for transport og som skyssbåt under oppbyggingen av stedet. ”Heimdal” var av og til bortleid til fiskere fra Laksefjord, men lå for det meste fortøyd ved Brattholmen. Behovet for å ha en slik båt liggende for Hans Simonsen var ikke like stort lengre. Omkring 1962 ble ”Heimdal” solgt til Reidar Strand i Mehamn. Båten ble da registrert i Gamvik kommune med F 41 G. Etter kort tid overtok Einar Olaussen båten, han var også fra Mahamn. Einar skiftet motoren til en 25 hk Nogva. Under fiske ute på feltet i 1971 mistet båten propellen. Det oppstod en kraftig lekkasje, så det må ha skjedd noe mer en dette. ”Heimdal” ble tatt på slep mot Berlevåg for slippsetting, men lekkasjen var så stor at mannskapet måtte forlate båten som senere sank. M/S ”Heimdal” ble slettet fra registeret i Gamvik kommune 28 september 1971.”

Nye "Heimdal". Båten min som er oppkalt etter den opprinnelige "Heimdal"